Latvijas Lauksaimniecības universitāte prezentē apjomīgu pētījumu par sulu vērtīgajām vielām

img

Latvijas Lauksaimniecības universitāte veikusi pētījumu laboratorijās, nosakot augļu un dārzeņu sulās esošās minerālvielas un bioaktīvās vielas. Galvenais secinājums, ka sulās visvairāk ir tādu minerālvielu kā kālijs, magnijs, mangāns un fosfors, , kā arī tās ir labs antioksidantu un vitamīnu avots un tām ir labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus.

Pētījuma autore Dr.sc.ing. Solvita Kampuse, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente un pētniece, atklāj būtisku secinājumu, ka sulas pēc to sastāva savā starpā ir atšķirīgas, tāpēc ieteicams uzturā izvēlēties dažādas sulas. Viņa norāda, ka apelsīnu sula visvairāk satur C vitamīnu. Savukārt, izdzerot glāzi ananasu sulas tiek uzņemta mangāna ieteicamā dienas norma. Tomātu sula no visām pētītajām sulām ir visbagātākā ar minerālvielām – tajā ir visvairāk kālija, delzs un fosfora, un tā ir bagātīgs karotinoīdu avots.

Saskaņā LLU laboratorijās veikto pētījumu, glāze apelsīnu sulas nodrošina 93% no C vitamīna dienas normas, spēcina imūnsistēmu, mazina nogurumu un veicina kalogēna veidošanos asinsvadiem, skrimšļiem, veselai ādai un zobiem. Satur arī kāliju un magniju.

Savukārt glāze rozā greipfrūtu sulas satur ap 73% no C vitamīna dienas normas, kā arī kāliju un magniju, kas nodrošina muskuļu un nervu sistēmas darbību.

Ābolu sula nodrošina muskuļu un nervu sistēmas darbību un normālu asinsspiedienu, veicina kaulu un zobu stiprību. Tās sastāvā ir kālijs, mangāns, fosfors un magnijs.

Tomātu sula ir vērtīgs antioksidantu, it īpaši karotinoīdu avots. Satur arī kāliju, magniju un fosforu.

Viena glāze Latvijā ražotās un veikalos nopērkamās ananasu sulas glāze satur mangāna dienas normu, kas veicina saistaudu un kaulu veidošanos. Satur arī varu, magniju un kāliju. Spēj mazināt brīvo radikāļu negatīvo ietekmi organismā.

Biedrības “5 dienā” pārstāvis Andis Brēmanis norāda, ka  pētījuma galvenais secinājums ir, ka veikalos nopērkamās sulās ir salīdzinoši daudz minerālvielu un citu aktīvo vielu, kas ir nepieciešamas mūsu organismam un veselībai. Tām ir ļoti labas spējas neitralizēt mūsu organismam kaitīgos brīvos radikāļus, kā arī tām piemīt antioksidējošās īpašības. Ne velti augļi un dārzeņi pēc Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas ir noteikta kā galvenā produktu grupa mūsu uzturā. To apliecina arī pētījums par augļu un dārzeņu sulu īpašībām.”

Pētījumā LLU laboratorijās tika analizētas CIDO apelsīnu, tomātu, ābolu, rozā greipfrūtu un ananasu 100% sulas.

Pētījums tika veikts 2015.gada sākumā. To kopā ar Dr.sc.ing. Solvitu Kampusi veica arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Dr. Sc. ing. Zanda Krūma, Dr.sc. ing. Ingmārs Cinkmanis un studentes Laura Hanka un Liene Ozola.

Vairāk par rezultātiem lasiet mājas lapas sadaļā “Fakti”.


Vairāk ziņu
Jaunumi
Cido – Pērkot Cido produktus Tu ziedo Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājai.

Laika posmā no 08.10. līdz 02.12.2024. pērc jebkuru Cido 1L produktu Rimi tirdzniecības vietās visā Latvijā un ar savu pirkumu atbalsti mūsu iniciatīvu ziedot divus centus no katra pārdotā produkta Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājas uzturēšanai.

Jaunumi
CIDO – PIRMIE EIROPĀ AR JAUNU, DABAI DRAUDZĪGĀKU KORĶI!

Sākot ar 2022. gada janvāri CIDO ir uzsākuši 1L Tetra Paku ražošanu ar jauniem videi draudzīgākiem korķiem. Jaunie korķi paliek piestiprināti pie iepakojuma un ir dabai draudzīgāki, jo samazina mazo atkritumu nonākšanu vidē.

Jaunumi
Sulu padomi sievietēm

Lielākajā daļā ģimeņu uztura paradumus diktē tieši sievietes – jo labāku piemēru viņas rāda saviem bērniem un dzīvesbiedram, jo lielāka iespēja, ka ģimene dzīvos veselīgāku dzīvesveidu.

Uz augšu