Latvijā uzsākts līdz šim plašākais sulu eksperiments

img

Lai izglītotu Latvijas iedzīvotājus par sulu veselīgumu un aicinātu tos ikdienā uzturā vairāk lietot sulas, nesen izveidotā Sulu ekspertu padome organizē netradicionālu sabiedrību iesaistošu kampaņu “Sargā sulu”. Tās ietvaros Latvijas Lauksaimniecības Universitātes speciālisti laboratorijā veica augļu un sulu pētījumu, kuram online režīmā varēja sekot līdzi ikviens interesents.

Tāpat jebkurš Latvijas iedzīvotājs varēja pats piedalīties eksperimentā, veicot to mājās vai arī skolēni skolās kopā ar dabas zinību skolotājiem. Šis eksperiments kļuva par plašāko eksperimentu, kas līdz šim noticis Latvijā.

Eksperimentam paredzētie augļi bija jānovieto divās atšķirīgās vidēs: gaismā un tumsā. Tādēļ kartona kasti sadalīja divos nodalījumos. Vienā kastes pusē jānovieto ābolu, tomātu un vīnogu ķekaru un virs tiem lampu, kas spīd nepārtraukti. Otrā kastes pusē - otru ābolu, tomātu un otru vīnogu ķekaru, katram no tiem uzliekot virsū pārgriezto sulas paku, kas augli pasargās no gaismas.

Eksperimentā aktīvi iesaistījās arī skolnieki no Tukuma Ģimnāzijas. Eksperimentu pirmie rezultāti liecināja, ka augļi daudz ātrāk bojājas gaismas ietekmē, bet vitamīnus sulās samazina gaisa un gaismas ietekme. Viņu secinājums: ja vēlas ilgi saglabāt sulu vitamīniem bagātu, tad tā būtu jāuzglabā tādos apstākļos, kur gaisma un gaiss netiek klāt, piemēram, tetrapakās. Savukārt, lai ilgāk augļi saglabātu savas uzturvērtības, tos vislabāk uzglabāt vietā, kur tas nav pakļauts gaismas iedarbībai, piemēram, necaurspīdīgā traukā, uzliekot tam virsū vēl vienu trauku.

Solvita Kampuse, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docente, oficiālā eksperimenta virsvadītāja apstiprina skolnieku secinājumus: „Saskaroties ar gaisu un gaismu, daudzi vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas noārdās. Tādēļ gan augļi, gan sulas, ja tie netiek pasargāti no apkārtējās vides iedarbības, pakāpeniski zaudē savas veselīgās īpašības. Piemēram, tetrapakās sula ir pasargāta gan no gaisa, gan gaismas iedarbības, tādēļ sula ilgāk saglabājas svaiga, garšīga un veselīga.”

Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā, ir izveidota Sulu ekspertu padome. Padomes galvenais uzdevums ir sekmēt, lai Latvijas iedzīvotāji ikdienā vairāk dzertu sulas.

Sulu ekspertu padomē ir apvienojušies savā arodā labi zināmi speciālisti: Veselības ministrs Ivars Eglītis, kas vienlaicīgi ir Uztura padomes priekšsēdētājs, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docente Solvita Kampuse, dietologs Andis Brēmanis, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ieva Kļavinska, Tetra Pak. Viens no Sulu ekspertu padomes dalībniekiem ir sulu ražotājs “CIDO”.


Vairāk ziņu
Jaunumi
Cido – Pērkot Cido produktus Tu ziedo Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājai.

Laika posmā no 08.10. līdz 02.12.2024. pērc jebkuru Cido 1L produktu Rimi tirdzniecības vietās visā Latvijā un ar savu pirkumu atbalsti mūsu iniciatīvu ziedot divus centus no katra pārdotā produkta Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājas uzturēšanai.

Jaunumi
CIDO – PIRMIE EIROPĀ AR JAUNU, DABAI DRAUDZĪGĀKU KORĶI!

Sākot ar 2022. gada janvāri CIDO ir uzsākuši 1L Tetra Paku ražošanu ar jauniem videi draudzīgākiem korķiem. Jaunie korķi paliek piestiprināti pie iepakojuma un ir dabai draudzīgāki, jo samazina mazo atkritumu nonākšanu vidē.

Jaunumi
Sulu padomi sievietēm

Lielākajā daļā ģimeņu uztura paradumus diktē tieši sievietes – jo labāku piemēru viņas rāda saviem bērniem un dzīvesbiedram, jo lielāka iespēja, ka ģimene dzīvos veselīgāku dzīvesveidu.

Uz augšu